Varifrån köpa tygblöjor?

Varifrån skall man då köpa sina tygblöjor?

Jag tycker att tygblöjor har blivit mer och mer synliga då man ny hittar dem även i många dagligvarubutiker. Jag har sett tygblöjor åtminstone i K-citymarket, Prisma, S-market och Stockmann. Utbudet är ju inte det bredaste men det finns i alla fall!

Vill man ha ett större utbud gäller det nästan att handla på nätet. Det finns en uppsjö nätbutiker som säljer både egna och andras märken. Nackdelen är ju att man inte kommer åt att känna på dem och är man nybörjare kan det vara knepigt att veta vad man skall köpa. Använd en sökmotor och skriv in “kestovaippa” så får man upp många inhemska nätbutiker.

Man kan också handla från utländska nätbutiker, men då skall man noga kontrollera att de levererar till Finland för vissa tillverkare har restriktioner på vilka blöjor som får säljas var. Vet inte om det är skattetekniska grejer som styr eller vad det handlar om men vissa får inte säljas t.ex. över landsgränserna så kolla noga!

I större städer brukar det också finnas en eller flera “vanliga” butiker som säljer tygblöjor. Fördelen är att man där får känna på dem och oftast kan få hjälp av försäljaren.

Om det känns dyrt att köpa tygblöjor för upp till 25-30€/ styck (för man behöver ju ändå ganska många) så finns det en hel marknad med använda tygblöjor.

Man kan hitta tygblöjor på vanliga loppisar. Men största utbudet finns nog igen på nätet. Man hittar många på Huuto.net (här hittar man ofta också nya blöjor), på Facebook finns många grupper där man köper, säljer och byter tygblöjor och sedan finns Kestovaippainfos sidor där många säljer och köper blöjor. Antagligen finns det fler forum som jag inte kommer på just nu.
En stor fördel när man köper begagnat är att blöjorna har en bra uppsugningsförmåga från början (det tar upp till 20 tvättar innan de uppnår bästa uppsugningsförmåga) och sen förstås även priset.

Priset på en begagnad blöja beror mycket på skicket, modellen, storleken och mönstret. Men som regel är att en blöja som kostar kring 25€ som ny får man räkna med att betala 10-15€ om den är i gott skick och använd av ett barn. Men man kan göra fynd och hitta fina blöjor för 3-5€/styck.

Sedan kan man ju alltid höra med vänner och bekanta om de har tygblöjor som just nu inte är i användning som man kan få låna.

Att sy själv är också ett alternativ om man äger en symaskin och är lite syintresserad. Jag har sytt en del blöjor själv (och min mamma har sytt desto fler åt oss) så tänkte lite senare skriva några inlägg om det som finskspråkiga kallar TSI (tee-se-itse) blöjor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s