Känns en tygblöja alltid våt mot huden?

Nej, det behöver den inte göra. Det finns flera olika material som kan användas närmast huden för att en nerkissad blöja inte skall kännas våt. Ibland är det förstås önskvärt att blöjan känns våt, t.ex. då man börjat pott-träna och barnet börjar lära sig gå på pottan men det ännu händer små olyckor.

Om man vill att blöjan skall kännas torr mot huden kan man använda sig av något av följande material mot huden: fleece, polyestermocka, polypropenstickning, fodertrikå.

Pocketblöjor sys ofta så att utsidan är en fuktspärr (t.ex. PUL-tyg) och insidan är ett tyg som känns torrt mot huden. Även formsydda innerblöjor kan ha ett “torrtyg” på insidan. I övriga fall kan man använda en liten bit tyg som man lägger i blöjan mot huden. Denna kallas på finska “kuivaliina”, tyvärr har jag inget bra ord på svenska för det, men kommer att kalla dessa “torrduk”. Fördelen med att ha den som en skild duk är att det är lätt att stjälpa eventuell avföring i wc-byttan. Dukarna tvättas tillsammans med övrig blöjtvätt.

fleece
Oftast används den tunnare typen av fleece, microfleece, som torrduk. Fleece är tacksamt att använda, lätt att få tag på då det finns i många tygbutiker, bara att klippa till i önskad form och sedan använda. Alla typer av fleece släpper inte igenom vätska så kolla detta! Fleecen noppar sig då den tvättas, så snygga släta torrdukar har man bara en gång – innan första tvätten. 🙂 Kom ihåg att tvättmedlet inte får innehålla mer än 5% tvål för det täpper till fleecens porer så ingen vätka kommer igenom. Då börjar blöjan läcka i stället.
Endel babyn kan bli röda om baken av fuktig fleece, byt då till en torrduk av annat material.

polyestermocka
Detta konstfber-material används av några blöjtillverkare. Mjukt och tunnare än fleece. Blir inte noppigt men samlar ludd från övrig tvätt. Den mjuka sidan skall vara mot rumpan, inte den glansiga.

polypropenstickning
En sorts trikå som består av 70% polypropen och 30% bomull. Tyget är tunnt och lite knepigt att kanta. Tyget fastnar lätt i tarra/kardborreband som river upp tyget. Tyget förstörs inte av detta men blir fult. Tyget fungerar bäst om man har den strävare ytan mot rumpan. Det kan vara svårt att se skillnad på rät- och avigsida.

fodertrikå
Fodertyg som ofta används i sportkläder lämpar sig också som torrduk i tygblöjor. Det finns många olika märken och största delen är ren polyester, ren Coolmax eller en blandning av polyester och Coolmax. De finska blöjtilverkarna använder oftast ren Coolmax. Coolmax® är en konstfiber av DuPont. Fodertrikån är mjuka och lätta och noppar sig inte i tvätten. De klarar tvätt i 60 grader men de kan skadas av torktumling. Man bör undvika att använda sköljmedel. Den “gropigare” sidan skall vara mot baken.

Sedan är barn olika. Vissa klagar direkt då blöjan är våt trots torrduk medan andra inte besväras av en plaskvåt blöja. Det gäller att hitta den rätta lösningen för just ens eget barn. Dessutom kan det ändra med åldern. Min äldsta klagade som bebis direkt då blöjan var våt trots torrduk. När vi pott-tränade och hade träningsbyxa (som känns våt) gick hon glatt med våt byxa.

Själv har jag föredragit att ha formsydda innerblöjor eller pocketblöjor där innertyget varit av ett material som känns torrt i stället för att använda mig av lösa torrdukar. Det är helt en smaksak.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s