Hur många blöjor behöver man?

En av de vanligaste frågorna är hur många tygblöjor man behöver. Tyvärr finns det inget entydigt svar på den frågan för det finns så många olika saker som påverkar hur många blöjor som behövs.

1. Barnets ålder
Riktigt små bebisar kissar och bajsar otroligt ofta så i början känns det som om man inte gör annat än byter blöja. Det är väldigt individuellt hur ofta man får byta blöja per dag, men kanske kring 10 blöjor räcker för en dag.
När bebisen blir lite äldre och man börjar få ordning på vardagen behövs färre blöjor. Sedan 4 månaders ålder ser blöjbytet ut ungefär såhär för oss: ny på morgonen, ny till första dagssömnen, ny efter dagssömnen, ny till andra dagssömnen, ny till kvällen, ny till natten. Så ungefär 6 blöjor per dag. Ibland fler, ibland färre. Nu vid 9 månaders ålder skulle vi klara oss med färre byten, ca 4-5 blöjor per dag men ofta byter jag ännu blöja av ren vana trots att det är pyttelite kiss i den (och för att vi har massor med blöjor i just den här storleken).

2. Typ av blöjor
Olika inlägg har olika sugförmåga så det inverkar också på hur ofta man måste byta blöja. Har man en med bra uppsugningsförmåga behöver man inte byta så ofta.

3. Torkningstid
Kombinationen vikblöja + skal/yllebyxa är den som torkar snabbast, oftast tar det bara några timmar för vikblöjorna att torka och de är klara att användas igen.
AIO- blöjor samt tjocka formsydda innerblöjor tar lång tid på sig att torka. Jag har några som det tar ungefär ett dygn för att torka.

4. Tvättningsintervall
Hur ofta vill man tvätta? Om man tvättar varje dag behövs färre blöjor men det kan å andra sidan bli ett stressmoment att varje dag tvingas se till att man hinner tvätta en maskin blöjor. Jag rekommenderar att tvätta varannan eller var tredje dag. Själv tvättar jag oftast var tredje.

Vill man vara på säkra sidan så kan man räkna med att ha en dagsuppsättning blöjor i användning, en uppsättning för nästa dag, en uppsättning på tork och en uppsättning i väntan på tvätt. Detta skulle innebära 6 + 6 + 6 + 6 = 24 blöjor och tvättning var tredje dag. Men man klarar sig nog med färre blöjor. Mycket beror på vilken typ av blöjor man använder. Använder man innerblöja plus skal så behöver man ca 3 skal. Man kan ju alltid ha engångsblöjor hemma i reserv ifall tygblöjorna tar slut.

Det lönar sig inte att skaffa alla blöjor innan babyn är född för det kan hända att man sen sitter där med en hög av blöjor som inte alls passar på babyn. Det lönar sig att skaffa några olika modeller och pröva sig fram och sen skaffa flere. De första blöjorna växer babyn dessutom ur väldigt fort.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s