Blöjor som luktar illa trots tvätt

Ibland kan blöjorna lukta lite illa trots att de är tvättade eller så börjar de lukta direkt man sätter dem på babyn. Detta kan bero på flera olika saker, första gången märkte jag det i samband med att babyn började äta annat än modersmjölk och nu märker jag att kisset börjat lukta mer då hon är kring ett år. Flera andra har upptäckt samma sak.

Lite tips på vad man kan göra:

Koktvätta det som går.                                                                                                           Gammaldags hederlig koktvätt fräschar upp det mesta. Gäller alltså innerblöjor och inlägg. Pul-skal/fickblöjor samt yllebyxor skall man inte utsätta för detta!

Torka utomhus.                                                                                                                              Gör underverk! Även fläckar bleks av solen.

Ättika                                                                                                                                         Tillsätt ättika i facket för sköljmedel. det gör blöjorna mjukare och de får en fräschare lukt. Fungerar utmärkt även för “vanlig tvätt”. Jag brukar hälla i en “slurk”, kanske 3-4 msk.

Soda
Soda i sköljmedelsfacket skall också fungera på samma sätt som ättika. Detta har jag inte själv ännu prövat.

Tvättprogrammet
Vilket program man tvättar blöjorna i har också betydelse. Tidigare tvättade jag alltid blöjorna i ett 60 graders program som tog dryga två timmar. Nu brukar jag komma ihåg blöjtvätten så sent att jag med tanke på grannarna valt ett en timmes program (även det 60 grader) i stället. Detta har resulterat i blöjor som börjar lukta betydligt snabbare. jag måste alltså återgå till det gamla programmet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s