Tygblöjor på resan

Kan man använda tygblöjor på resan?

Javisst!

Vi använder nog tygblöjor då vi reser t.ex till stugan och andra ställen då vi vet att det finns tvättmöjligheter. Men just nu befinner vi oss på en längre resa (3 veckor) till Teneriffa. Jag har valt att använda tygblöjor även nu. Dels för att det är ett litet experiment för att se om det går och dels för att jag inte vet om dotterns hy skulle klara av att hela tiden använda engångsblöjor. Och sen är det ju ganska snyggt med färggranna tygblöjor också. 🙂

20131231-211818.jpg

Jag funderade mycket innan resan hur det kommer att gå och vad jag borde tänka på så här kommer mina tankar, funderingar, val, lösningar och slutsatser.

Att välja tygblöjorna som skall komma med
Jag har med mig 9 stycken pocketblöjor/fickblöjor med inlägg. Tanken var att använda tygblöjor i två dagar för att sedan tvätta dem och under den dag de torkar använda engångsblöjor. (Detta visade sig inte riktigt fungera i praktiken, mer om detta under “Tvättning”.) Jag valde fickblöjor för att de tar lite plats i bagaget och torkar snabbt. Jag prioriterade sådana med coolmax för att de torkar snabbast men med finns också sådana med fleece och polyestermocka. Och givetvis tog jag med de snyggaste blöjorna, nu syns ju blöjorna när man kan gå i blöja och t-shirt!

Angående inlägg var jag lite i valet och kvalet. Av erfarenhet vet jag att det tidvis kan vara väldigt fuktigt och man inte vill få något att torka så det gällde att komma på smarta lösningar som dels torkar snabbt och dessutom gärna har bra uppsugningsförmåga. Vikblöjor torkar snabbt men åtminstone våra har inte den bästa uppsugningsförmågan (hemma lindar jag dem runt ett annat inlägg med bra uppsugningsförmåga men att ta med dessa var uteslutet då torkningstiden är för lång). Några vikblöjor fick ändå komma med. Dem har jag använt tillsammans med mikrofiberinlägg. Mikrofiberinläggen är också olika för jag har ca 12 stycken hemma som är i användning och de torkar olika snabbt. Medan två av dem torkar på några timmar, de flesta över natten så är extremfallen två som tar 1,5 dygn att torka… Förutom vikblöjorna och mikrofiberinläggen har jag med mig några formsydda vikinlägg (perhostaittoimu på finska). Dessa har jag sytt själv och de består av bambu och hamppa som har bra uppsugningsförmåga. När de är ovikta är de två lager (några har jag sytt med 3 lager) och som vikta 6 eller 9 lager. Även dessa brukar jag använda tillsammans med tunna mikrofiberinlägg och då har de en bra uppsugningsförmåga att de klarar ett lika långt bytesintervall som engångsblöjor. Dessa var en liten chansning att ta med då de garanterat inte torkar om det är fuktigt.

Tvättning
Tanken var alltså att använda tygblöjor i två dagar och sedan tvätta allihop i en maskin och medan dessa torkar då använda engångsblöjor. Vi har bott på två olika hotell, det första med självservice-tvättmaskiner och det andra med tvättmaskin i lägenheten. Tvättningen skulle alltså ordna sig. (Detta kan vara bra att kolla upp innan man åker i väg, för att börja leta efter ett tvätteri när man redan använt blöjorna kan vara mindre skoj.) Nu gick ju inte riktigt allt som planerat. Min första insikt var att värmen gör att tygblöjor börjar lukta i värmen – snabbt. Att alltså ta med sig tygblöjor på dagsutflykterna var mindre lyckat för då baddar de använda ju hela dagen i en tät blöjpåse / plastpåse och det är inte så trevliga att ta itu med på kvällen. Här kom alltså första ändringen i planerna. Tygböjorna använder vi endast då vi är nära hotellet och en använd blöja blir och ligga max 1-2 h i blöjpåsen (detta betyder ju trots allt att man kan vara på språng 3-5h). I hotellet ligger de använda blöjorna i blöt i kallt vatten i en avkapad 5 liters vattendunk i väntan på tvätt.

20131231-211910.jpg
Den ändrade användningsfrekvensen av blöjorna gjorde också att vi har blöjor för fler än två dagar. Men använda blöjor kan inte vänta mer än två dagar på att tvättas. Då jag tänkt använda mig av hotellets självservice-tvättmaskin med 9 blöjor plus lite övrig tvätt sisådär var tredje dag skulle jag nu ha fått tvätta lika ofta men betydligt färre blöjor per gång. Förutom att det är oekologiskt är det även väldigt oekonomiskt då det kostar 5€/ maskin att tvätta. Jag beslutade mig alltså för att tvätta för hand. Det har gått riktigt bra. Har tvättat dagens blöjor varje dag och oftast har det varit 2-3 blöjor. Just nu bor vi på ett hotell med tvättmaskin (gratis) på rummet och vi har har haft några dagar vid poolen så i morgon åker alla blöjorna i tvättmaskinen på en gång. Men egentligen skulle vi ha klarat oss med färre blöjor med oss. 6-7 stycken skulle ha räckt bra.

Torkning
Vi har haft bra väder så blöjorna har torkat bra. En omgång blöjor tog dock nästan två dagar att torka då det var duggregn och fuktigt ena dagen. Valet av blöjor och inlägg har visat sig fungera bra. Allt torkar relativt snabbt. Vi har torkat blöjorna utomhus. På båda hotellen har det funnits torkställningar.

Slutsatser
Vad har jag då kommit fram till? Jo det går bra att resa med tygblöjor. Om man är på en längre resa tar de dessutom betygligt mindre utrymme i bagaget än engångsblöjor.

– kolla upp tvättningsmöjligheterna
– ta med eget tvättmedel som du vet att passar blöjorna (jag har med flytande vilket är enklare vid handtvätt)
– välj material som torkar snabbt (gärna inlägg som går att veckla ut för tork)
– vissa pooler kräver simblöja på bebisar och då fungerar ju en fickblöja utan inlägg utmärkt även för detta ändamål!

LYCKA TILL!

20131231-211956.jpg

20131231-212005.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s