Olika typer av inlägg till fickblöjor

Det är länge sedan jag skrivit ett inlägg, har bara inte hunnit. Men nu sitter jag och väntar att tvättmaskinen skall snurra färdigt en omgång med blöjor så att jag kan hänga upp dem och sedan gå och lägga mig.

Detta inlägg tänkte jag skriva lite om olika typer av inlägg till fickblöjor / pocketblöjor. Tar nu först bara upp olika modeller, återkommer till materialval i ett senare inlägg.

Färdiga inlägg

Denna typ av inlägg är färdiga att användas, avlånga och bara att sticka in i blöjan. Ibland räcker det med endast ett inlägg men oftast krävs det att man lägger in flera för att blöjan skall få bra uppsugningsförmåga. Dessa kan vara antingen rektangulära eller formsydda såmatt de är lite smalare kring mitten.

20140318-221922.jpg
Ett hemsytt inlägg

20140318-221935.jpg
Ett mikrofiberinlägg

Fördelen med dessa inlägg är att de är enkla att använda. Nackdelen är att torktiden är rätt så lång. Uppsugningsförmågan är varierande.

Vikbara inlägg

Denna typ av inlägg skall vikas på något sätt till en rektangel. I början när barnen varit små vek jag origami av vikblöjorna och använde med skal eller yllebyxa men när de blev lite äldre (från ca 5 mån) använder jag vikblöjorna som inlägg i fickblöjor i stället.

20140318-222540.jpg
Jag brukar vika vikblöjan dubbel och sedan vika den flera gånger åt andra hållet så att den blir ca 10 cm bred (och kring 30 cm lång).

Jag har även några andra vikbara inlägg som kommit med blöjor och de fungerar på samma sätt. Mest gillar jag dem som inte är kvadratiska för då kan man justera längden på nlägget genom att välja åt vilket håll man viker.

20140318-222910.jpg

20140318-222928.jpg

Fördelen med denna typ av inlägg är att de ofta torkar rätt så snabbt i och med att man kan breda ut dem. Dessutom får man dem (oftast) vikta i önskad storlek. Nackdelen kan var uppsugningsförmågan (åtminstone mina vikblöjor har nte den bästa uppsugningsförmågan jämfört med andra typer av inlägg). Relativt enkla att använda då man lärt sig vika till rätt storlek.

Formsydda vikbara inlägg

Denna typ av inlägg är vikbara men är formsydda så att de blir lite smalare vid mitten.

20140318-223354.jpg

20140318-223403.jpg
Ovan ett inlägg som jag själv sytt. Den övre bilden när inlägget är ovikt och den nedre när den är vikt. Början var inlägget mer formsytt men i och med otaliga tvättar då det är använd av två barn börjar det lite mista sin form. 🙂

Fördelen med dessa inlägg är att man får ett ganska tjockt inlägg med kortare torknngstid. I och med att det är formsytt får man bättre passform och inlägget hålls bra på plats i blöjan. Nackdelen är oftast priset (jag har sytt alla mina själv).

Mina favoritkombinatiner av inlägg? Oftast använder jag ett självsytt färdigt inlägg (bild 1) inlindad i en vikblöja. Det ger en rätt så bra uppsugningsförmåga. Min andra favorikombination är formsytt vikbart inlägg tillsammans med ett färdigt mikrofiberinlägg. Denna kombination ger den bästa uppsugningsförmågan av de inlägg jag har och jag använder denna kombination speciellt då jag vet att bytestiden blir lång (dagssömn, utflyker, osv)
Eftersom inläggen har lika bra uppsugningsförmåga brukar jag alltid kika in i blöjan innan jag lägger på den vilken typ av inlägg det är i den så att jag vet ungefär när det blir dags för nästa blöjbyte. om vi är hemma lägger jag dessutom ofta ett lite tunnare inlägg och byter oftare så har barnet lättare att röra sig. Inte för att nåndera barnet någonsin klagat på att det skulle vara svårt att rör sig i tygblöja…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s